Parochiekerk Heilige Antonius Kluizenaar

Beschrijving

In zijn huidige vorm, resulterend van verbouwingen uit de eerste helft van de 19de eeuw, ontvouwt de plattegrond een ingebouwde toren, een koor met driezijdige apsis en drie traveeën met aanpalende sacristieën, en een driebeukig schip van vier traveeën.

Baksteenbouw met verwerking, van zandsteen. Vierkante barokke toren van circa 1700, gemarkeerd door stenen hoekbanden en een cordon- en kroonlijst; leien peerspits, rondboogvormige bovenvensters in een geprofileerde omlijsting met blokwerk en waterlijst; blind portaal van zandsteen met meer classicistische inslag: geprofileerde rondboog ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met kroonlijst en gegroefde zwikken. Aanpalende, ingezwenkte zijgevels afgelijnd door hoekbanden met bekronende bol.

Het aanleunende koor is in feite het vroegere schip en dateert uit dezelfde periode als de toren (circa 1700).

Het huidige schip en de gevel in neobarokstijl zouden teruggaan op 1842. Het interieur werd aangepast circa 1920.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne