erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
39890
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39890

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Nederokkerzeel
    Deze bescherming is geldig sinds 03-02-2000

Beschrijving

Naast de kerk, voormalige L-vormige hoeve met oudere kern, die een eerste maal in 1895 (jaartal in de voorgevel) en onlangs een tweede maal werd aangepast.

Boerenhuis met twee bouwlagen en zadeldak (pannen); voorgevel met afgeschuinde zandstenen plint die doorloopt in de schuur in het verlengde. Rechthoekige deur in een zandstenen omlijsting met neuten en een riemprofiel; recente vensters.

Verbouwde dwarsschuur onder zadeldak (pannen); zandsteenbouw met herstellingen van baksteen; aan de straatkant, rechthoekige poort met posten van zandsteen en houten latei. Haakse stal onder zadeldak (pannen); zandsteenbouw met bakstenen muizentand; verbouwde muuropeningen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39890 (Geraadpleegd op 16-05-2021)