erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
39898
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39898

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig hoevetje met geplaveid erf, sedert circa 1965 ingericht en verbouwd tot weekeindhuisjes. Breuksteenbouw (cementvoegen) verhoogd met baksteenmetselwerk en afgedekt met zadeldaken (pannen).

Voormalig boerenhuis heden met twee verdiepingen en rechthoekige vensters zonder noemenswaardigheden; smeedijzeren cijfers in de voorgevel geven het jaartal 1780; zonnewijzer met opschrift "Aensiet den tijt" erboven. Vermoedelijk van elders afkomstige deur: zandstenen rondboog met geprofileerde imposten en sleutel, ingeschreven in een brede rechthoekige omlijsting met entablement. Bakstenen achtergevel op een hoge zandstenen plint met afschuining. Voormalige stal in het verlengde, voorzien van mogelijk oorspronkelijke zandstenen deuren met hoekconsoles en negblokken en vensters in omlijstingen die hoogstwaarschijnlijk resultaat zijn van de recente verbouwing.

Breukstenen bijgebouw met rechthoekig deurtje met hoekconsoles, en bakstenen dwarsschuurtje met rechthoekige poort aan de straatzijde.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39898 (Geraadpleegd op 23-06-2021)