Café Français

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Français

Beschrijving

Diephuis op de hoek van Groenplaats en Groenkerkhofstraat, van drie bij zeven traveeën en drie bouwlagen onder een steil, geknikt en afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op Groenkerkhofstraat, pannen). Uit de dakstructuur valt af te leiden dat het pand in kern minstens opklimt tot de 18de eeuw, of ouder.

Het betrof mogelijk een diephuis met topgevel aan de Groenkerkhofstraat, dat in de late 18de of de vroege 19de eeuw in laatclassicistische stijl werd aangepast met een bijkomende verdieping. De heer J. Gallice liet in 1844 op de eerste verdieping de vensters verlagen en de cordonvormende lekdrempels met consoles aanbrengen. Op dat moment bevond de enige inkomdeur zich in de achtste travee. In opdracht van Charles Tydgat verbouwde de architect Charles Seldenslagh de benedenvensters van de vijfde en zesde travee tot terrasdeuren. Het café droeg toen al de naam "Café Français". Later werd de pui nog meermaals verbouwd.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels geleed door cordonvormende lekdrempels. Registers van rechthoekige vensters, haast vierkant op de tweede verdieping, gevat in een vlakke omlijsting. Volledig verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1844#90 en 1883#1421; foto PB#4411.