erfgoedobject

Hoeve Spaans hof

bouwkundig element
ID
39902
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39902

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Spaans Hof
    Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1975

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Spaans hof
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Hoeve Spaans Hof: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1975

Beschrijving

Momenteel verlaten semi-gesloten hoeve uit de 17de eeuw, doch restauratie en herinrichting worden overwogen. Mooi en gesloten volume der gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Sporen van de vroegere ringgracht, onder meer een resterend poel ten noordoosten. Zandsteenbouw in breuksteenverband, gedateerd 1654 op een gevelsteen in de zijpuntgevel van de stal (straatkant).

In de breukstenen muur die het erf aan de straatkant afsluit, de overluifelde rondbooginrijpoort van zandsteen met kwartronde neg.

Ertegenover, ruim boerenhuis (nok evenwijdig aan straat) met twee bouwlagen en een zolderverdieping, afgedekt met een zadeldak (kunstleien), daterend uit de 17de eeuw. In de voorgevel, met een uitspringend gedeelte onder lager doorlopend dekschild, voormalige kruisvensters op de begane grond en een rechthoekige deur met zandstenen posten van negblokken (bovendeel van gesinterde baksteentjes) bekroond met een klein vierkant bovenlichtje; kleine gelijkaardige bovenvensters (hooizolders). In de achtergevel, een rondboogdeur met imposten en sluitsteen, verbouwde vensters en vierkante bovenvenstertjes. Zijtrapgevels (9 treden) van zandsteen, geconsolideerd door steunberen; blinde zuidwestkant met laadvensters en een zonnewijzer in de top; noordoostgevel voorzien van kleine bovenvensters, duiventillen, verbouwde benedenvensters, een keldervenster met uitspringende latei en drie gootstenen. Haakse éénlaagse bijbouw tegen de achtergevel, van breuksteen met zadeldak (pannen); rechthoekige deur met zandstenen posten en houten latei; trapgevel (7 treden en topstuk) voorzien van twee vierkante venstertjes, een met wigvormig ontlastingssysteem.

Stalvleugel ten noordoosten, van zandsteen met herstellingen van baksteen en afgedekt met een zadeldak (pannen); erfzijdegevel voorzien van een zandstenen rondboogdeur en een rechthoekige deur met zandstenen stijlen doch houten latei; straatgevel met van 1654 daterende gevelsteen en een zandstenen rondboogvenster, afgewerkt met bakstenen vlechtingen, top- en schouderstukken. Dienstvleugel ten zuidwesten onder pannen zadeldak (gewijzigde helling) verbouwd in de loop van de 19de eeuw; breuksteenbouw aan de erfzijde voorzien van zes bakstenen bogen (een afgeschuinde post met negblokken van zandsteen). Breukstenen omheiningsmuur op de noordwestzijde, voorzien van een overluifelde, afgeschuinde rondboogvormige veldpoort.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Spaans hof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39902 (Geraadpleegd op 16-05-2021)