Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Beschrijving

In oorsprong 19de-eeuwse pijlerkapel, voortgaande op oude foto's oorspronkelijk geflankeerd door twee lindebomen, heden enkel links nog een exemplaar. Volgens oudere inventarisgegevens van 1840, volgens literatuur van 1860. Beeldbepalende ligging rechts naast de toegangsweg naar het kasteel. Waarschijnlijk gaat het heden om de heropbouw van een oudere witbeschilderde kapel, nog zichtbaar op foto's van 1979, of toch minstens om een erg ingrijpende vernieuwing.

Baksteenbouw op vierkante plattegrond onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), natuurstenen onderbouw. Puntgevel met getraliede rechthoekige nis en bekronende gevelsteen met inscriptie "Deze kapel is … OLVrouw van Halle door P.J. De Ryck en A.C.(?) Claes 18.0". Witgeschilderd interieur met beeldje van de Zwarte Madonna van Halle.

• S.N. 2000: Wandelen in Kraainem, uitgave naar aanleiding van "20 jaar de Lijsterbes", Kraainem.

Auteurs: Thomas, Hans