Interbellumwoningen in spiegelbeeldschema, per groepen van 6 gekoppeld. Kadastraal geregistreerd in 1928 en opgetrokken door de Maatschappij van Goedkope Woningen. Het merendeel van de woningen werd verkocht in 1930.
Gekoppelde rijhuizen van twee traveeën en één bouwlaag onder mansardedak met mechanische pannen, hier en daar vernieuwd. Beraapte lijstgevels geopend door rechthoekige muuropeningen in een bakstenen omlijsting. Oorspronkelijk waren de gevels vermoedelijk bepleisterd, inmiddels werden er meerdere aangepast, onder meer nummers 37 en 49 met nieuw parement, andere kregen een cementering met schijnvoegen (bijvoorbeeld nummer 51). Schrijnwerk meestal vervangen, oorspronkelijk beluikte vensters, zie bewaarde hengsels en een foto daterend van 1975.
Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Thomas H. 2010: Sociale woningen uit het interbellum [online], https://id.erfgoed.net/teksten/133958 (geraadpleegd op ).
Huizenrij van identieke maar evoluerende arbeiderswoningen van twee traveeën met één bouwlaag en een mansardedak (pannen), daterend van rond 1930. Beschilderde en beraapte voorgevels met beluikte vensters met een houten kruisenverdeling en rechthoekige deuren in bakstenen omlijstingen.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Sociale woningen uit het interbellum [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39913 (geraadpleegd op ).