Teksten van Pastorie gedateerd 1652

Pastorie gedateerd 1652 ()

Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl, op de deurimposten gedateerd 1652. Als dusdanig in gebruik tot circa 1906, toen er een nieuwe pastorie gebouwd werd naast het gemeentehuis, zie straatnota Arthur Dezangrélaan. Herhaaldelijk aangepast, uitgebreid circa 1931, beschermd in 1976, gerestaureerd in 1990. Momenteel in gebruik als horecazaak. Samen met het kasteel Jourdain gelegen in een groot landschapspark met vijver (eveneens beschermd in 1976).

Verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met leien en één dakkapel met half schilddak boven de hoofdingang. Aandaken op natuurstenen schouderstukken, vlechtingen in de zijgevels. Lijstgevels gemarkeerd door de verwerking van zandsteen voor de onderbouw en vensteromlijstingen. Oorspronkelijk kruisvensters, nu deels beluikte rechthoekige vensters in omlijstingen met kwarthol of rechthoekig profiel onder streks ontlastingsboogje in baksteen. Meestal hardstenen lateien en lekdrempels. Op de bovenverdieping van de achtergevel (zuidoosten) bewaard kloosterkozijn en kruisvenster, hier zandstenen lateien en lekdrempels.

Hoofdingang in de noordwestelijke gevel met schouderboogvormige kwarthol geprofileerde arduinen deuromlijsting op neuten, onder geprofileerde waterlijst. In de achtergevel rondboogvormige deuromlijsting van zandsteen, gedateerd "Anno 1652" op de imposten en met IHS-monogram in de sluitsteen. Rondboogvormige druiplijst. Erboven vierkant venstertje met kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting, onder streks ontlastingsboogje van baksteen.

In 1931 werd de uitbreiding van de pastorie kadastraal geregistreerd. Het gaat om het tegen de noordhoek aangebouwde bakstenen volume onder leien zadel- en mansardedak. De stijl sluit aan bij het reeds bestaande gebouw (aandaken, schouderstukken, vlechtingen, muurankers, hardstenen rondbogige deuromlijsting met waterlijst).

Aanbouw ten zuiden onder lessenaarsdak met Vlaamse pannen, zandstenen onderbouw en vlechtingen. Tegen de achtergevel uitbouw onder leien mansardedak, met kloosterkozijn en kruisvenster (met uitgebroken kruis), zandstenen omlijstingen met rechthoekig profiel.

In het interieur is een kleine mechanische personenlift bewaard (maar niet meer werkzaam). Deze zit gevat in een torentje onder zadeldak, geplaatst tegen de achtergevel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie A, 1931/30.
  • S.N.. 2000: Wandelen in Kraainem, uitgave naar aanleiding van "20 jaar de Lijsterbes", Kraainem.

Auteurs:  Thomas, Hans

Voormalige pastorie, heden gelegen in een groot privé-domein met park en vijver, dat ook een verbouwde hoeve omvat.

Twee verdiepingen hoog gebouw met zadeldak (leien), in kern opklimmend tot de 17de eeuw, verhoogd in de 18de eeuw en met bijgebouwen vergroot in 1930. De oudste kern is zichtbaar in de achtergevel: begane grond van zandsteen in klein breuksteenverband voorzien van een rondboogdeur met negblokken, kwartholle neg, uitstekende imposten, druipsleutel met IHS en rondboogdruiplijst; bekronend vierkant bovenlichtje van zandsteen. Bakstenen bovenverdieping voorzien van een kruis- en een kloosterkozijn van zandsteen. Gecementeerde voorgevel met rechthoekige vensters in smalle arduinen omlijstingen en een arduinen spiegelboogdeur met geprofileerd beloop, neuten, imposten en druiplijst en een houten tussendorpel. Vlechtingen en schouderstukken. De bijgebouwen tegen de zij- en achtergevels geven aan het geheel een interessant volume, nog verhoogd door het kleurenspel van de deels met groen begroeide, licht roze geschilderde gevels en de donkere leien daken.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne