Herenhuis ()

Vrijstaand herenhuis met grote omringende tuin, gebouwd in 1868, op het kadaster ingetekend in 1870. Het gebouw onderging enkele wijzigingen, voornamelijk aan de achtergevel. De erkers tegen de rechterzijgevel en achtergevel zijn toevoegingen van circa 1935, toen werd eveneens de serre geregistreerd.

Verankerde baksteenbouw van oorspronkelijk vijf, naderhand uitgebreid tot zeven traveeën (zie dikke binnenmuur en ordonnantie van de gevel). Twee bouwlagen onder schilddak met vernieuwde dakbedekking van mechanische pannen (nok evenwijdig aan de straat). Bekronende klokkentoren. Strak geordonneerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal geaccentueerd door een puilijst en aflijnend klassiek hoofdgestel. Door de latere uitbreiding is de oorspronkelijke dubbelhuisopstand verdwenen. Beluikte steekboogvensters in hardstenen omlijsting op dito lekdrempels, rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting. Bewaard schrijnwerk. Gelijkaardige zijgevel. Achtergevel met een onregelmatige en gewijzigde travee-indeling. Venster uiterst linksboven met trompe-l'oeil. Vrij gaaf bewaard interieur, met onder andere authentieke binnendeuren.

Grote beboomde tuin, met in de achtertuin een fraaie bewaarde serre met stalen roeden, kadastraal geregistreerd in 1935. Voortuin deels afgezet door muur met arduinen dekplaat en ijzeren hekwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie A, 1870/3, 1885/8, 1931/32, 1935/8.

Auteurs:  Thomas, Hans

Herenhuis ()

Ommuurd herenhuis van zeven traveeën met twee en een halve verdieping en een schilddak (pannen), daterend uit de 19de eeuw. Bepleisterde bakstenen gebouw voorzien van beluikte licht steekboogvormige vensters met arduinen lekdrempels en een rechthoekige arduinen deur. Recentere loggia rechts.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne