erfgoedobject

De Molensteen

bouwkundig element
ID
39929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39929

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Molensteen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskom Gaasbeek
    Deze bescherming is geldig sinds 06-11-1946

Beschrijving

Op de hoek met de Onderstraat, café, boerderij en brouwerij zogenaamd "De Molensteen".

Inrijpoort met houten latei onder een pannen schilddak (18de eeuw). Dubbelhuis met één bouwlaag, vijf traveeën en zadeldak (pannen); door middel van jaarankers in de achtergevel gedateerd 1777. Witgekalkte bakstenen voorgevel voorzien van een steekboogdeur en twee gelijkaardige getraliede vensters in geschilderde natuurstenen omlijstingen; links, twee rechthoekige vensters met lekdrempels (19de eeuw). De achtergevel behoudt slechts een oorspronkelijk steekboogvenster en een rechthoekige deur met mijterlatei. Zijpuntgevel met vlechtingen.

Langwerpige geplaveide binnenplaats, aan de straatzijde afgebakend door de bakstenen stalvleugel onder zadeldak (pannen) met aandak en vlechtingen, uit de 18de eeuw; staldeuren met gebouchardeerde omlijsting (een met nieuwe latei).

Aan de andere zijde, een recenter bedrijfsgebouw, en op de korte zijde, een bakstenen langsschuur onder zadeldak (pannen) met bouwjaar 1859 in uitstekende baksteenkoppen (zijgevel). Bakstenen rondboog met poort onder houten latei. Aan de erfzijde, laag doorlopend dekschild opgevangen door een dikke bakstenen zuil.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Gaasbeek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Molensteen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39929 (Geraadpleegd op 07-03-2021)