erfgoedobject

Hoeve Waterhof

bouwkundig element
ID
39930
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39930

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Waterhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Waterhof", verwijzend naar zijn oude oorsprong; in zijn huidige vorm een middelgrote vierkantshoeve met geplaveide binnenplaats. Het poortgebouw en het boerenhuis ernaast werden volledig vernieuwd in 1948. De stallen zijn grotendeels recent, uitgezonderd het rechterdeel van de vleugel naast de veldpoort (hoge plint met afzaat) waarvan de muuropeningen reeds verbouwd werden. Bakstenen langsschuur met zadeldak en wolfseinden (pannen en kunstleien), gedateerd 1813 op een ruit boven de poort. Twee rondbooginrijpoorten van gebouchardeerd arduin met negblokken en druipsleutel; uilengat en steigergaten in de top. Langsgevel voorzien van een oudere hergebruikte steekboogdeur met arkose-omlijsting.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Waterhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39930 (Geraadpleegd op )