erfgoedobject

Hof te Rammeken

bouwkundig element
ID
39936
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39936

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Rammeken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In zijn huidige vorm, een semi-gesloten hoeve met gebouwen uit de 19de eeuw gegroepeerd rondom een gebetonneerde binnenplaats, doch een oude stichting. Overluifelde inrijpoort met houten latei.

Imposant boerenhuis van zes traveeën met twee bouwlagen op een kelderverdieping, afgedekt met een zadeldak (pannen) gemarkeerd door een klokkenruiter. Rechthoekige en vierkante vensters en een rechthoekige deur voorafgegaan door een natuurstenen pui met dubbele trap en steekboogvormige kelderdeur. Verhoogde deurtravee uitlopend op een puntgevel met rondboogvenster.

Op de linker- en rechterzijden, bakstenen stalvleugels met zadeldak (pannen) en rechthoekige muuropeningen; een rondboog geeft toegang tot de varkenshokken.

Tegenover het woonhuis, bakstenen langsschuur zonder noemenswaardigheden. Belang van de witgekalkte, door lage bakstenen muren verbonden volumes ingeplant bij een viersprong van wegen, bij een beek en in de nabijheid van het op een hoogte gelegen "Hof te Bosselken".


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hof te Rammeken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39936 (Geraadpleegd op )