Kasteel in Frans-classicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Lennik
Deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik
Straat Alfred Algoetstraat
Locatie Alfred Algoetstraat 43, Lennik (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lennik (actualisaties: 16-05-2006 - 17-05-2006).
  • Adrescontrole Lennik (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Inventarisatie Lennik (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Kasteel de Man d'Attenrode

Deze bescherming is geldig sinds 28-07-1983.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel in Frans-classicistische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Frans-classicistisch kasteel met drie in U-vorm opgestelde vleugels daterend van 1761 en gebouwd door baron de Man. Afzonderlijke steentjes in de voorgevel van de centrale vleugel geven het bouwjaar "An/ 1761/ no"; gevelstenen met chronogram in de achtergevel: "AC. De Man/ top. tune p.L./ ponebatur"(1760), "Dir. g.bar/ De Provins/ illa aedes Laete/ hic est/ posita/ an MDCCLXI no" (1761), wijzen op de oprichting en "Linniaci/Tabellione Tertio/ Mauritio Velge/ aedes avita/ Tunc/ Restituta" (1934) herinnert aan aanpassingen die door de recentste restauratie van 1968 en volgende werden teniet gedaan.

Voorheen geel geschilderd baksteenmetselwerk (meer voorkomend in het dorp), met gebruik van arduin voor de deuromlijstingen en met simili-arduinen bepleistering rondom de vensters. Centrale vleugel met twee verdiepingen onder schilddak (leien), met windwijzer en identiek opgevatte voor- en achtergevels.

Een driehoekig fronton met oculus ter bekroning van de drie middeltraveeën; steekboogvensters en uitgewerkte spiegelboogdeur in een omlijsting met geprofileerd beloop, voorzien van neuten, imposten, sleutel en verrijkt met bloemslingers en schelpmotief rondom de druiplijst. Binnenin, oorspronkelijke schouwen uit de bouwperiode en fraaie rococotrap met gesculpteerd familiewapen (de Man) in de trappaal.

Identiek opgevatte zijvleugels met één bouwlaag van zeven traveeën afgedekt met een mansardedak (leien) met dakkapellen; steekboogvensters en twee identieke spiegelboogdeuren met arduinen omlijsting voorzien van schelpsleutel en druiplijst; in de linkervleugel, twee arduinen vensteromlijstingen ter plaatse van een vroegere inrijpoort; bij de restauratie van 1968 werden deze beide vleugels onderkelderd en van garages voorzien. Het hek dat de voortuin afsluit behoudt slechts de twee arduinen hekpijlers uit de 18de eeuw.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Relaties

maakt deel uit van Kasteel van Sint-Kwintens-Lennik met tuin

Alfred Algoetstraat 43 (Lennik)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.