Herenhuis in neoclassicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Groenplaats
Locatie Groenplaats 9, 10, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Het perceel werd voordien ingenomen door een hotel met een laatclassicistische voorbouw uit 1829, gebouwd in opdracht van Jean Louis Bourceret (Vaux d'Yonne, 1768-Antwerpen, 1844), advocaat van Franse origine, en van 1802 tot 1811 Antwerps stadssecretaris onder het Franse Bewind. Hij was gehuwd met Anne Lambert en vader van vijf kinderen. Behalve deze ondiepe voorbouw van twee bouwlagen met een centrale koetspoort tussen winkelramen en hoekportalen, bestond het hotel mogelijk uit een ouder 'corps de logis' aan de binnenplaats. Mogelijk werd het huidige herenhuis opgetrokken met de voorbouw uit 1829 als kern, en behoud van de hardstenen koetspoort en hoekportalen.

Voornaam rijhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en de balustrade van de bel-etage, beantwoordt de opstand aan een axiaal-symmetrisch schema, geritmeerd door een breed middenrisaliet en twee smalle hoekrisalieten, respectievelijk met de koetspoort en inkomportalen. Deze worden op de bel-etage geaccentueerd door een gebogen fronton met tandlijst (middenas) en balkons beide op voluutconsoles, en verder door geriemde vensteromlijstingen of waterlijsten, voluutfrontons en bewerkte sluitstenen. Regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, met balustrade op de hoge bel-etage, individuele, geprofileerde lekdrempels, gietijzeren parapetten en casementen in de borstwering op de lage tweede verdieping. De rechthoekige koetspoort van het middenrisaliet, gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting met neuten, voluutfronton en casementen in de dagkanten, wordt rechts geflankeerd door twee vensters en een eenvoudiger, vlak omlijste inkomdeur; de linker flank was oorspronkelijk identiek maar werd verbouwd tot cafépui. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries en een oorspronkelijk gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De bewerkte houten vleugeldeur van de koetspoort is bewaard, evenals het schrijnwerk van de bovenvensters; rijk bewerkte stucplafonds op de bel-etage.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 838#463; Audio Visueel Archief, prentbriefkaart 40#1425.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Groenplaats

Groenplaats (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.