erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
39952
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39952

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis gedateerd 1774
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf ongelijke traveeën met twee verdiepingen en een zadeldak (leien) met twee dakkapellen, daterend van 1774. Gecementeerde voorgevel. Rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen met riemprofiel en een kleine loofwerksleutel. Louis XV-spiegelboogdeur met geprofileerde omlijsting van arduin verrijkt met een loofwerksleutel en een druiplijst; oorspronkelijk houtwerk van de uitgesneden tussendorpel en de waaier met bouwjaar 1774 en de initialen A D naast een vijzel (voormalige apotheek?).

Bakstenen achtergevel met rechthoekige vensters en een deur in smalle arduinen omlijstingen; recente bijbouw.

Bakstenen zijgevel met vlechtingen. Rechts, sporen van een afgebroken gebouw waarvan de rechthoekige inrijpoort onder houten latei en met stijlen en negblokken van arkose overeind bleef.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39952 (Geraadpleegd op )