erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 3996   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3996

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1873. Opdrachtgever was de kunstschilder en dichter Bruno Joseph Boucquillon (Kortrijk, 1816-Antwerpen, 1878), echtgenoot van Pauline Hendrickx.

Het winkelhuis Boucquillon behoort tot het vroege oeuvre van Jean Le Roij, die in Antwerpen actief was van midden jaren 1860 tot omstreeks 1905. Waar zijn architectuur aanvankelijk werd gekenmerkt door een conventioneel neoclassicisme, begon hij vanaf de jaren 1880 zoals vele van zijn generatiegenoten sporadisch de neo-Vlaamserenaissance-stijl toe te passen.

Rijhuis van twee traveeƫn, drie bouwlagen en een entresol onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met pilasters en entablement, oorspronkelijk met zijportaal. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, legt een gevelbreed balkon met voluutconsoles en oorspronkelijk ijzeren borstwering de klemtoon op de hoofdverdieping. Registers van getoogde entresol- en rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, de laatste met doorgetrokken imposten en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en oorspronkelijk een houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeƫindiging. Het schrijnwerk van de pui, de balkonborstwering en de kroonlijst zijn vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1873#797.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3996 (Geraadpleegd op 21-02-2020)