erfgoedobject

Gesloten hoeve Sint Elooishof

bouwkundig element
ID
39964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39964
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Zogenaamd "Sint Elooishof", naar het Brussels gasthuis dat er eigenaar van was; voormalige gesloten hoeve opklimmend tot de 17de eeuw, en in vervallen toestand; de langsschuur op de linkerzijde werd afgebroken (naar verluidt met jaartal 167.), afbraak van het reeds gedeeltelijk onbewoond boerenhuis is gepland, en herinrichting tot woning van het dienstgebouw aan de straatkant wordt overwogen. Boerenhuis van zeven traveeën met zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons; verhoogde begane grond met gecementeerde voorgevel voorzien van rechthoekige vensters en een rondboogdeur in een omlijsting van Balegemse steen met opgeklampte deur en zware hengsels; trap van Balegemse steen. Achtergevel voorzien van een rondboogdeur met imposten en sluitsteen, kleine venstertjes en een voormalig kruisvenster onder dubbele bakstenen ontlastingsboog. In de rechterzijpuntgevel, twee behouden kruisvensters behorend tot een vertrek met een 18de-eeuws stucplafond: sporen van schoorstukken in de moerbalken zouden wijzen op aanvankelijke vakwerkbouw. Zijpuntgevels met vlechtingen.

Links van het boerenhuis, veldpoort voorheen in stijl- en regelwerk. Aan de straatzijde, L-vormige stal van baksteen met zadeldak (pannen); vier behouden rondboogdeuren van arkose.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gesloten hoeve Sint Elooishof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39964 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.