erfgoedobject

Gesloten hoeve Hof te Ilingen

bouwkundig element
ID
39972
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39972

Juridische gevolgen

Beschrijving

Omvangrijke gesloten hoeve met gebouwen van baksteen gegroepeerd rondom een geasfalteerde binnenplaats. Inrijpoort met houten latei in een geknikte vleugel met zadeldak (pannen) en wolfseinde ten noorden.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) bestaande uit een vierkant paviljoen van twee en een halve verdieping met een pannen schilddak, en een éénlaags gedeelte van zes traveeën onder pannen zadeldak. 19de-eeuws uitzicht onder meer door de rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin en de rechthoekige deuromlijsting, doch oudere kern (18de-eeuws?) aangegeven door de rechterzijpuntgevel met natuurstenen hoekstenen, een schouderstukconsole en bakstenen vlechtingen van een steilere dakhelling. Veldpoort naast deze zijgevel.

Stalvleugels evenwijdig aan de straat en onder pannen zadeldak, voorzien van rechthoekige muuropeningen sommige met arduinen omlijstingen. Langsschuur (loodrecht op straat) onder zadeldak (pannen) met inrijpoort onder houten latei, ingeschreven in een bakstenen rondboog met de initialen C(harles) W(alravens) in gesmeed ijzer ernaast. Prettig volumespel der gebouwen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Hof te Ilingen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39972 (Geraadpleegd op )