Saffelbergkapel omgeven door linden

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Lennik
Deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik
Straat Saffelbergstraat
Locatie Saffelbergstraat zonder nummer, Lennik (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lennik (actualisaties: 16-05-2006 - 17-05-2006).
  • Adrescontrole Lennik (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Inventarisatie Lennik (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Kapel Onze-Lieve-Vrouw met lindebomen

Deze bescherming is geldig sinds 25-03-1938.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Saffelbergkapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Onze-Lieve-Vrouwkapel vindt naar verluidt haar oorsprong in verband met de veldslag die in het jaar 1333 op het gehucht 't Nelleken geleverd werd tussen Vlamingen en Brabanders. De Vlamingen moesten het onderspit delven en een Vlaamse ridder verschool zich in de beboste heuvel van Saffelberg. In ruil voor een behouden thuiskomst, beloofde hij een Mariakapel te bouwen. De stichting van de kapel gaat in ieder geval terug tot de 16de eeuw. Deze oude kapel werd circa 1880 vervangen door de huidige en is een bekende regionale bedevaartkapel.

De neogotische kapel bestaat uit twee traveeën met een driezijdige sluiting onder een leien zadeldak. De kapel is opgebouwd in baksteen met gebruik van witte natuursteen voor de dekstenen (onder andere van de steunberen), de schouderstukken, de deur- en vensteromlijstingen. De puntgevel wordt op de hoeken afgebakend door telkens twee haaks geplaatste steunberen en bevat een spitsboogvormige deuropening met daarboven een spitsboogvormige vensteropening afgesloten met een luik. Het geheel wordt bekroond door een natuurstenen kruis. De zijgevels zijn geopend door twee spitsboogvormige vensteropeningen aan elke zijde.

De kapel bevindt zich op 80 meter boven de zeespiegel op een hoogte die het omliggend land beheerst en is ingeplant op een driesprong naast oude baan Asse-Edingen te midden van een krans van negen lindes.

  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Bron: -

Auteurs: Cox, Lise & Van der Veken, Bert

Datum tekst: 2013

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Sint-Kwintens-Lennik

Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)

omvat Kapelhof met negen opgaande linden

Saffelbergstraat (Lennik)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.