erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
39976
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39976

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoevetje met geplaveide binnenplaats, daterend uit einde 18de-begin 19de eeuw. Boerenburgerhuis (schuine inplanting op de straat) met één bouwlaag en zadeldak met linkerschild (pannen en kunstleien), uit einde 18de eeuw.

Baksteenbouw met gecementeerde plint. Rechthoekige vensters en deur in smalle omlijstingen van arduin. Verhoogde begane grond met vernieuwde pui aan de erfzijde; rechthoekige deur en twee kleine venstertjes met arduinen omlijstingen en een ontlastingsboog van een rol- en een platte laag; voorts recentere vensters met boven- en onderdorpels van arduin. Ertegenover, een stal daterend van 1937, en tegenover de schuur, een tweede stal uit begin 19de eeuw, van baksteen onder zadeldak (pannen), met rechthoekige deuren van arduin. Dwarsschuur van baksteen met zadeldak (pannen), en een rechthoekige poort. De arduinen fragmenten in het voortuintje (zwikstenen) en ingewerkt in de pui (sluitsteen) zijn afkomstig van het kerkportaal van Sint-Kwintens-Lennik, dat door brand in 1858 verwoest werd.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39976 (Geraadpleegd op )