erfgoedobject

Hoekhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 3998   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3998

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis of handelspand in neoclassicistische stijl op de hoek van Groenplaats en Papenstraatje, volgens de bouwaanvraag uit 1880 opgetrokken in opdracht van de heer J. Van den Nyden. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Hoekhuis van drie bij drie traveeƫn en vier bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een met schijnvoegen belijnde begane grond, waarin rechthoekige vensters en deuren in de derde en laatste travee. Horizontaal geleed door waterlijsten, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters, op de eerste verdieping geaccentueerd door geriemde omlijstingen en cordonvormende lekdrempels, hogerop met geprofileerde dagkanten en individuele lekdrempels; gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met breed geprofileerde, houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeƫindiging. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#1112.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3998 (Geraadpleegd op 25-02-2020)