erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
39984
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39984

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Omvangrijke semigesloten hoeve met gebouwen uit de 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een smalle langwerpige en geplaveide binnenplaats. Rechthoekige inrijpoort van baksteen opgenomen in een dienstvleugel onder pannen zadeldak.

Eénlaags boerenhuis onder pannen zadeldak, uit de 19de eeuw, met een oudere travee (aan de straatzijde bij de poort) uit de 18de eeuw. Onderkelderde begane grond van zeven traveeën voorzien van een rechthoekige deur met smalle arduinen omlijsting en een trap met mooi gesmeed ijzeren leuning; rechthoekige vensters met boven- en onderdorpels van arduin en gecementeerde posten.

De travee aan de straatkant (duidelijke naad in het metselwerk) heeft in de zijgevel twee getraliede arduinen vensters met ontlastingsboog, twee arduinen keldergaten en bakstenen zoldervensters, en een gebouchardeerde arduinen kelderdeur met ontlastingsboog in de voorgevel.

Ertegenover, lange stalvleugel met pannen zadeldak; recent baksteenmetselwerk en muuropeningen doch een hergebruikte rondboogdeur van arkose met imposten en sleutel, wijzend op de oude toestand van de 18de eeuw; mooi houtwerk van de vroegere paardenstallen.

Haaks erop, enorme bakstenen dwarsschuur onder pannen zadeldak, naar verluidt in 1917 gebouwd ter vervanging van een lemen schuur; bakstenen zijtrapgevels bekroond met een klein gebogen fronton; langsgevels voorzien van drie poorten.

Mooie inplanting bij een met een hoge bomenrij afgebakende beek.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semigesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39984 (Geraadpleegd op 24-06-2021)