erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
39985
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39985

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Semigesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, opklimmend tot de 17de eeuw. Overluifelde inrijpoort afgewerkt met een rondboogomlijsting van arkose met negblokken, sluitsteen en imposten.

Boerenhuis met nok loodrecht op straat, en met een verhoogde begane grond en pannen zadeldak op uitgesneden modillons; metselwerk van Spaanse baksteen met gecementeerde straatzijpuntgevel en beraapte voorgevelbepleistering. Twee rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen met sponning (18de eeuw) en een recent verbreed. Rondboogdeur van arkose met negblokken, imposten en bouwjaar 1681 op de sluitsteen. In de achtergevel wijst een kleine ontlastingsboog op een vroeger kloosterkozijn. Vlechtingen, top- en schouderstukken.

De aanhorigheden werden allen grondig aangepast, en de lemen schuur werd reeds lang afgebroken.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semigesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39985 (Geraadpleegd op )