erfgoedobject

Vierkantshoeve

bouwkundig element
ID
39994
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39994

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierkanthoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bezijden de steenweg gelegen vierkanthoeve met gebouwen uit de 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Boerenhuis van zeven traveeën opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, doch met latere aanpassingen, onder meer toevoeging van een zolderverdieping en wijziging aan de helling van het zadeldak (kunstleien); licht verhoogde begane grond voorzien van licht steekboogvormige vensters met negblokken van arkose en een gelijkaardige deur. Zelfde ordonnantie, doch kleinere muuropeningen in de achtergevel. Bakstenen zoldervensters (19de eeuw). Resterende vlechtingen in de zijpuntgevels, de rechter bovendien voorzien van houten kozijnvensters en de linker van recente bovenvensters en een oorspronkelijke vensteromlijsting van arkose.

Hoevegebouwen van baksteen met zadeldak (pannen); de langsschuur is door middel van uitstekende baksteenkoppen in de puntgevel gedateerd 1893.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vierkantshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39994 (Geraadpleegd op )