erfgoedobject

Boerenhuis

bouwkundig element
ID: 39998   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39998

Beschrijving

Boerenhuis van acht traveeën met één bouwlaag en een zadeldak (pannen), gemarkeerd door vier dakkapellen met vlechtingen, schouder- en topstukken en de jaarankers 1782. Gewitte baksteenbouw met gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in gecementeerde omlijstingen en een rechthoekige deur met smalle arduinen omlijsting. Gecementeerde achtergevel bekroond met drie latere dakkapellen met trapgeveltjes en spitsboogvensters (19de eeuw). Vrij verwaarloosde en zelfs vervallen toestand. Sporen van vlechtingen in de zijgevels, de linker bovendien met schouderstukken.

Bakstenen omheiningsmuur (deels in puin) met mooi gesmeed ijzeren hek en in de afgesnuite hoek op de kruising der straten, een bakstenen Sint-Antoniuskapel met zadeldakje (pannen) en een rondboognis afgewerkt met een arkosen omlijsting.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39998 (Geraadpleegd op 31-05-2020)