erfgoedobject

Boerenhuis

bouwkundig element
ID
39998
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39998
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Boerenhuis van acht traveeën met één bouwlaag en een zadeldak (pannen), gemarkeerd door vier dakkapellen met vlechtingen, schouder- en topstukken en de jaarankers 1782. Gewitte baksteenbouw met gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in gecementeerde omlijstingen en een rechthoekige deur met smalle arduinen omlijsting. Gecementeerde achtergevel bekroond met drie latere dakkapellen met trapgeveltjes en spitsboogvensters (19de eeuw). Vrij verwaarloosde en zelfs vervallen toestand. Sporen van vlechtingen in de zijgevels, de linker bovendien met schouderstukken.

Bakstenen omheiningsmuur (deels in puin) met mooi gesmeed ijzeren hek en in de afgesnuite hoek op de kruising der straten, een bakstenen Sint-Antoniuskapel met zadeldakje (pannen) en een rondboognis afgewerkt met een arkosen omlijsting.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39998 (Geraadpleegd op 13-06-2021)