erfgoedobject

Gemeentehuis van Linkebeek en schooltje

bouwkundig element
ID
40022
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40022

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentehuis en bijhorende gemeenteschool, opgetrokken naar ontwerp van architect Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1868.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen); onderkelderd bakstenen gebouw op arduinen plint, geaccentueerd door het op een trapgeveltje uitlopend middenrisaliet met oorspronkelijke ingang in natuurstenen omlijsting, nu dichtgemaakt. In plaats van een deur zitten er nu twee verdiepte vensters. Voorts rechthoekige benedenvensters met arduinen dorpels en getoogde bovenvensters in spaarvelden. Hardstenen puilijst.

Achter het gemeentehuis werd samen met het gemeentehuis een dorpsschooltje gebouwd dat in 1905 in oostelijke richting werd uitgebreid, zie het nu uitspringende gedeelte. Bakstenen vleugel op rechthoekige plattegrond, vijf traveeën en één bouwlaag onder recent vernieuwd schilddak. Eenvoudig centraal deurrisaliet en licht getoogde vensters. Het oorspronkelijke gemeentehuis en het voormalige schooltje zijn met elkaar verbonden en huisvesten vandaag de verschillende gemeentediensten. Het overluifelde verbindingsstuk is de nieuwe ingang van het gemeentehuis.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1878/2bis, 1905/8.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Linkebeek en schooltje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40022 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.