Traditioneel hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel hoekhuis

Beschrijving

Traditioneel hoekhuis van één bij twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op Groenplaats, leien), dat opklimt tot het tweede kwart van de 16de eeuw. Het pand vormt een eenheid met het ten zuiden aanpalende Groenplaats 22, en grenst aan de doorgang naar het zuidportaal van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Destijds in gebruik als conciërgewoning van de kerk, liet de Kerkfabriek in 1853 door de architect Franciscus De Wolf de inkomdeur en het venster in de eerste travee aanbrengen. In 1869 volgde het winkelraam in de laatste twee traveeën, naar een ontwerp door de architect Joseph Schadde.

Bepleisterde en beschilderde lijst- (west) en tuitgevel (noord), mogelijk in bak- en zandsteenbouw voorzien van smeedijzeren muurankers. De oorspronkelijke kruiskozijnen werden in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast tot rechthoekige vensters met lekdrempel. Dakvenster met verankerd tuitgeveltje op schouderstukken in de middenas van de westgevel. Klassiek houten winkelraam met pilasters en entablement. Ten noorden aangebouwd trappenhuis een op rechthoekige plattegrond.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1853#581 en 1869#778.