Traditioneel hoekhuis met afgeschuinde hoekpenant, van twee bij drie traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping, onder een afgesnuit zadeldak (nok parallel aan Groenplaats, pannen), dat opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw. Het pand vormt een eenheid met het ten noorden aanpalende Groenplaats 21, en grenst met de zijgevel aan de doorgang naar het zuidportaal van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
De uurwerkmaker Gabriel Held liet in 1836 de vensters van de bovenste verdieping verlagen en van lekdrempels voorzien, en in 1846 over de vier rechter traveeën de winkelpui aanbrengen. Uit de bouwdossiers van deze ingrepen vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. In opdracht van Held verwijderde de aannemer Joannes Franciscus Scheepers in 1853 het tot dan bewaarde traditionele dakvenster met tuitgevel in de middenas, en voegde het klassieke hoofdgestel toe. In 1869 liet de Kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal het winkelraam in eerste travee van de zijgevel aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Joseph Schadde.
Bepleisterde en beschilderde lijstgevels waarschijnlijk in bak- en zandsteenbouw, voorzien van smeedijzeren muurankers. Aangepaste bovenvensters, oorspronkelijk bol- en kruiskozijnen, met bewaard kwarthol profiel aan de dagkanten, maar voorzien van lekdrempels; fraaie ijzeren leuningen op de bovenste verdieping zijde Groenplaats, mogelijk uit 1836. Van het klassieke hoofdgestel uit 1853 rest de houten kroonlijst. Klassieke houten winkelpui met middenportaal en winkelvenster, opgebouwd uit pilasters en een entablement.
Op de hoekpenant natuurstenen Onze-Lieve-Vrouw met Kind door Dirk Lenaerts uit 2003. Het betreft een kopie van een oorspronkelijk 17de-eeuws beeld afkomstig uit een gang in de Keistraat, dat hier eind 1986-begin 1987 werd geplaatst, maar vanwege herhaalde beschadigingen verwijderd.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Traditioneel hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297807 (geraadpleegd op ).
Hoekhuis met afgeschuinde hoek, respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen + insteekverdieping, onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met muurankers, waarschijnlijk met zand- en bakstenen parement. Aangepaste bovenvensters, oorspronkelijk bol- en kruiskozijnen, met bewaard kwarthol profiel aan dagkanten, maar voorzien van lekdrempels en ijzeren leuningen (19de eeuw). Benedenverdieping aangepast met brede winkelramen die doorlopen in nummer 21.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Traditioneel hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4005 (geraadpleegd op ).