erfgoedobject

Hoeve Diepenbroekhof

bouwkundig element
ID
40076
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40076

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Diepenbroekhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met gebouwen in los verband gegroepeerd rondom de drie zijden van een geplaveide binnenplaats en daterend uit einde 18de - begin 19de eeuw.

Boerenwoning (nok loodrecht op straat) met één verdieping en zadeldak (pannen), opgetrokken uit baksteen (Rijnvorm); beluikte rechthoekige vensters en een rechthoekige deur met op bakstenen consooltjes rustende houten latei, bekroond met een rondboog van kopse bakstenen.

Ertegenover, bakstenen langsschuur onder zadeldak met wolfseinden (pannen), doch naar verluidt eertijds in leembouw (waarvan schaarse sporen), afgedekt met stro en met jaartal 179. (?) op de schuurpoort; binnenin resten van de oude beplanking met inscripties en jaartallen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Tussen beide gebouwen, een recente varkensstal.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Diepenbroekhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40076 (Geraadpleegd op )