erfgoedobject

Langgestrekt hoevetje

bouwkundig element
ID
40089
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40089
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Langgestrekt hoevetje (nok loodrecht op straat) in kern wellicht opklimmend tot de 17de - begin 18de eeuw en aangepast tijdens de tweede helft van de 18de eeuw en 19de eeuw.

Boerenhuis met één bouwlaag en steil zadeldak (pannen); gecementeerde voorgevel (19de eeuw) voorzien van licht steekboogvormige vensters (tweede helft 18de eeuw) bekroond met een uitspringende druiplijst (gecementeerd) en van een rechthoekige deur met afgeschuinde posten en een iets hoger gelegen gebogen druiplijst. In de achtergevel, zichtbaar baksteenmetselwerk (Rijnvorm) en rechthoekige vensters van baksteen bekroond met een dubbele ontlastingsboog van één rollaag (17de-18de eeuw) wijzend op de voormalige kruisvensters; onder het raam van het voutekamertje, een zandstenen gootsteentje. In de rechterzijpuntgevel, behouden schouderstukken en muurvlechtingen. Eénlaags dienstgebouwtje in het verlengde, afgedekt met een zadeldak (recente pannen), in de straatzijpuntgevel boven een recentere inrijpoort voorzien van een kruis gevormd door uitstekende bakstenen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekt hoevetje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40089 (Geraadpleegd op 13-06-2021)