Teksten van Breedhuis met traditionele kern

Breedhuis met traditionele kern ()

In kern traditioneel breedhuis van zes traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), zijdelings begrensd door aandaken met schouderstukken. Het pand klimt op tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Mogelijk was de opstand oorspronkelijk van hetzelfde type als het aanpalende Groenplaats 27, met dakvensters in de tweede en voorlaatste travee, verdwenen door ophoging van de gevel in de vroege 19de eeuw. Ook het aanpassen van de bol- en kruiskozijnen tot rondboogvensters dateert uit deze periode.

De heer Cordier-De Crouste liet in 1846 de eerder aangepaste vensters verlagen op de tweede verdieping, en voorzien van lekdrempels. Verder bracht hij een winkelraam en mogelijk ook de huidige kroonlijst. De gebroeders Chansel, handelaars in regenschermen, verbouwden in 1864 de derde verdieping door nieuwe vensters te openen in de twee middentraveeën, en de bestaande, flankerende vensters daaraan aan te passen. Vervolgens lieten zij in 1869 de huidige winkelpui aanbrengen.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk in bak- en zandsteenbouw, voorzien van smeedijzeren muurankers. De klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters en entablement, op een geprofileerde plint, wordt geflankeerd door de privé-inkom. Registers van rondboogvensters met geriemde omlijsting en individuele lekdrempel op de eerste en tweede verdieping. Vlak omlijste rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en lekdrempels in de vier middentraveeën van de lage derde verdieping. Houten kroonlijst op modillons; houten dakkapel met zadeldakje.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1849#157, 1864#765 en 1869#663.

Auteurs:  Braeken, Jo

Breedhuis van zes traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), zijdelings begrensd door aandaken met schouderstukken. Bepleisterde en donkerbruin beschilderde lijstgevel met muurankers; structuur uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw, doch verbouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw.

Benedenverdieping met brede winkelramen en pui boven geprofileerde sokkel. Rondboogvensters in geprofileerde omlijsting en met lekdrempels; op bovenste verdieping rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in vlakke omlijsting,eveneens met lekdrempels. Wit geschilderde omlijstingen, evenals de kroonlijst, laatstgenoemde gestut door modillons met gedraaide tollen waartussen caissons werden uitgewerkt. Eenvoudig houten dakkapelletje met zadeldak.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek