Windmolen Heidemolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heidemolen

• is aangeduid als beschermd monument Windmolen Heidemolen

Beschrijving

Maakte in de 14de eeuw samen met andere goederen een leen uit dat door de heren van Groenhoven gehouden werd van het hertogdom Brabant. Gerestaureerde houten windmolen met goed bewaarde constructie doch herstelde wieken.

Op de molenstaak, ingegrift jaartal "1779 INDOC" en op de gording "INDOCNS LEEMANS 1779" (molenaar Judocus Leemans), in primitieve cijfer- en lettertekens die vaak verkeerdelijk worden gelezen; op de meelschuif, inscripties "HSV 1755", "IHDD 1755", enzovoort en nog talrijke jaartallen en initialen uit de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw.

• WOUTERS J. 1923: De Heidemolen te Malderen, in De Brabander, 29.
  • LINDEMANS J. 1923: Over de Windmolen, in De Brabander, 53.