Hoeve 't Verreveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Verreveld

Beschrijving

Fraaie gesloten hoeve met tijdens 19de en 20ste eeuw heropgerichte gebouwen. Boerenhuis met één bouwlaag en zadeldak (mechanische pannen), voorzien van een nieuwe erfzijdegevel en een gecementeerde straatgevel met rechthoekige muuropeningen. Linkerzijgevel met zichtbare baksteen (Rijnvorm) en voorheen, naar verluidt, uitgerust met een boterrad onder houten luifel. Schouderstukken met arduinen consoles aan de straatkant.

Dienstgebouwen uit 19de en 20ste eeuw, opgetrokken ter vervanging van lemen gebouwen. Links, langsschuur onder zadeldak (pannen), gedateerd "DMM K/1907" op de arduinen consoles die de ijzeren latei der schuurpoort dragen. Blijkbaar hergebruikt ouder dakgebint met telmerken en naar verluidt voorheen, tot circa 1900, afgedekt met stro en voorzien van een schild; overigens jaartallen en persoonsnamen ingegrift in de beplanking, onder meer 1829 / Vannufel / 1861 / 1887, enzovoort. Houten deurtje in de langszijde voorzien van een fraaie tekening van een Ulaanse ruiter, een kruis en de naam E Depaed, blijkbaar herinnerend aan een gesneuvelde.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne