De Diepensteynmolen is een watermolen die gedateerd is "1795", maar reeds op die plaats wordt vermeld in 1279. Het is een molen met gemengde archaïsche en laat-19de-eeuwse kenmerken die zeer goed de evolutie in de technologie van de waterbouw illustreren.
De molen bestaat uit een boerenerf gevormd door een schuur en stallen die in een halfgesloten formatie zijn opgesteld. Op enige afstand van de molen bevindt zich het kasteel van Diepensteyn.
Het betreft een bakstenen gebouw van één tot anderhalve bouwlaag. Langgevelig over vijf traveeën, met witgeschilderde voorgevel, onder zadeldak met S-pannen, waarin zich zowel de molen als de molenaarswoning bevinden. Toegang via de maalruimte. Horizontaal afgedekte deur- en vensteropeningen. De lateien fungeren meteen als onderdorpel (eigenlijk tussendorpel) voor de halve vensteropeningen die zich in de borstwering van de zolderverdieping bevinden. Geprofileerde daklijst.
In de achtergevel: onder meer twee getraliede vensteropeningen ter hoogte van de hoog- of voutekamer. Watergevel met partijen in kalkzandsteen en voorzien van zware gesmede X-ankers; ter hoogte van de maalzolder bevindt zich een van een houten kader voorziene, spleetvormige opening ten behoeve van de houten bedieningshefboom van de maalsluis.
De zoldervloer bestaat uit brede planken. Het dakgebint is oorspronkelijk en bestaat uit ruw afgewerkte balken met houten verbindingen. Op de zolder bevindt zich een lemen optrekje voor de muldersknecht.
Bron: Beschermingsdosiser DB000033
Auteurs: De Schepper, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Schepper J. 1994: Watermolen Diepensteynmolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135012 (geraadpleegd op ).
Voormalige tot hoeve aangepaste watermolen op de Molenbeek, eertijds behorend tot Diepenstein. De huidige constructies dagtekenen van 1842, jaartal in gesmeed ijzer aangeduid in de zijpuntgevel van het woonhuis, doch een oudere kern in zandsteenbouw bleef bewaard aan de beekkant.
Bakstenen gebouwen onder zadeldak (pannen en golfplaten), waaronder het éénlaags woonhuis, aan de erfzijde voorzien van een afdak op houten stutten. Fraai gelegen ensemble tegenover Diepenstein.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Watermolen Diepensteynmolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40119 (geraadpleegd op ).