erfgoedobject

Gesloten hoevetje

bouwkundig element
ID
40126
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40126
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gesloten hoevetje met een langwerpig smal erf, opklimmend tot de 18de eeuw. Boerenhuisje met één verdieping en zadeldak (mechanische pannen), door muurverankering gedateerd 1716. Bepleisterde voorgevel voorzien van tijdens de 19de eeuw en begin 20ste eeuw aangepaste rechthoekige muuropeningen met houten latei, arduinen onderdorpel en boven de deur een geprofileerde druiplijst. Zichtbaar baksteenmetselwerk (Rijnvorm) in de achtergevel. Dienstgebouw (tegenover de straat) onder zadeldak (pannen), met resten van stijl- en regelwerk (bakstenen vullingen) in de voorgevel. Tegenover het woonhuis, langsschuur onder zadeldak met schild (pannen); baksteenbouw doch met een langsmuur van stijl- en regelwerk (kleine vakken) met lemen vullingen op een bakstenen muurvoeting, bewaard onder een laag, pannen afdak. Open inrit aan de erfzijde; straatgevel voorzien van een rechthoekige inrijpoort onder houten latei en een uilengat met gesmeed ijzeren hekje in de top. Rechts, tijdens de 19de eeuw uit dankzegging voor een genezing aangebrachte kapel afgewerkt met een rondboog van natuursteen voorzien van neuten, imposten en een kruis ter bekroning. Achter het boerenhuis, alleenstaand bakhuis met berghokken in het verlengde, opgetrokken uit baksteen en afgedekt met pannen zadeldak, uit de 19de eeuw.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gesloten hoevetje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40126 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.