erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis met traditionele kern

bouwkundig element
ID: 4013   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4013

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis van Groenplaats en Sint-Pieterstraat, met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, in neoclassicistische stijl werd aangepast en met één bouwlaag verhoogd in de eerste helft van de 19de eeuw.

Geknikt pand van twee bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk deels in bak- en zandsteenbouw, voorzien van smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Registers van rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, op de tweede verdieping verticaal gemarkeerd door een overhoekse pilaster. Op de eerste verdieping aangepaste kruiskozijnen met voorheen zichtbare kwartholle neggen; fraaie smeedijzeren leuningen met diagonaal patroon, kruisende pijlen en rozet uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch hoekhuis met traditionele kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4013 (Geraadpleegd op 24-02-2020)