erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
40141
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40141
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vormde tot in de tweede helft van de 19de eeuw samen met het hoekhuis (Kosterstraat nummer 6) eertijds een L-vormige pastorie uit de 17de eeuw.

Eenlaagse constructie met sterk hellend zadeldak (pannen); witgekalkte breuksteenbouw met een sterk uitspringende plint, voorzien van een afschuining in het hoekgedeelte. Verhoogde begane grond. Toegevoegde venster en deur, doch rechts, een deurtje met hoekconsooltjes onder de latei. Zandstenen zijgevel met schouderstukken en bakstenen vlechtingen.

Het hoekgedeelte heeft twee verdiepingen en verbouwde muuropeningen in gecementeerde omlijstingen; in de bovenbouw links, een dichtgemetseld vierkant venstertje met negblokken. Links, zandstenen trapgevel (6 treden en topstuk).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40141 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.