Teksten van Villa in nieuwe zakelijkheid

Villa in modernistische stijl ()

Typische villa uit de jaren 1930, in 1935 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe opbouw' in eigendom van 'Arthur-Eduard-Marie Van Lint-Fosset, advokaat Grimberghen'. Op het ogenblik van de bouw was deze omgeving nog zeer landelijk. Er schuin tegenover werd in dezelfde periode, hoewel iets vroeger een suburbane villa gebouwd voor architect Fernand Brunfaut. Pas in de jaren 1970 zal de bebouwing in de omgeving sterk toenemen.

Monumentaal, onderkelderd volume, volledig bepleisterd, van twee bouwlagen onder plat dak met sterk volumespel door het gebruik van een ruime gevelhoge, gebogen erker, een inkomportiek met bekronende rechthoekige erker en een loggia rechts achteraan. De rechthoekige vensters zijn grotendeels uitgewerkt als registers. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1935/26.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Villa ()

Bepleisterde en geschilderde villa gekenmerkt door de halfronde loggia, een uitstekende luifel en metalen ramen; aanleunend bij de nieuwe zakelijke stijl, van het einde der jaren 1930-40.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne