Teksten van Eclectische eenheidbebouwing

Eclectische eenheidbebouwing ()

Beeldbepalend ensemble van vier burgerhuizen als ensemble gebouwd in 1900 (zie gevelsteen in nummer 17) in een eclectische stijl met uitgesproken neotraditionele inslag. Met uitzondering van nummer 11 werd het geheel kadastraal geregistreerd in 1900, deels als reconstructie, deels als vergroting in eigendom van 'H.M. De Keizerin Maria Charlotta-Amelia-Augusta-Viktoria-Clementina Leopoldina Hertogin van Saxe-Princes van Saxe Coboug Gotha', weduwe van keizer Ferdinand-Maximiliaan-Joseph. Het nummer 11 werd pas in 1903 geregistreerd als 'reconstruction totale', eveneens in eigendom van keizerin Charlotte.

Geknikt, onderkelderd geheel van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak met mechanische pannen en de nok parallel aan de straat. De nummers 15, 17 en 13 zijn respectievelijk opgevat als twee dubbelhuizen van drie traveeën en een enkelhuis van drie traveeën. Nummer 11 was oorspronkelijk een dubbelhuis van vijf traveeën, de deur is echter omgevormd tot een venster en de toegang is naar de zijgevel verplaatst, zie oude prentkaart, de bouwnaad en de bewaarde voetschraper die zich links van de deur bevond. Voetschrapers bleven ook bewaard in de nummers 13 en 17. Het ensemble is opgetrokken uit rode baksteen met veelvuldige verwerking van blauwe hardsteen voor de kwarthol geprofileerde plint, lateien, dorpels en witsteen voor de muurbanden, aanzet-, boog- en sluitstenen en decoratieve elementen.

De verzorgd uitgewerkte gevels worden overigens gekarakteriseerd door een afwisselend spel van lijstgevels, verschillend uitgewerkte topgevels en getrapte dakkapellen. De dynamiek wordt nog versterkt door het gebruik van spaarvelden met aflijnende boogfriezen op de bovenverdieping. Rondboogvormige en rechthoekige muuropeningen -al dan niet onder boogvelden- wisselen elkaar af. De keldervensters zijn voorzien van tralies. De deuren van nummers 13, 15 en 17 alsook de houten kroonlijsten op klossen of consoles bleven bewaard. De zijgevel van nummer 11 is op een gelijkaardige decoratieve wijze uitgewerkt en werd uitgebreid met een kleine uitbouw onder plat dak. Het smeedijzeren hekwerk werd gerecupereerd (zie oude postkaart).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1900/15, 1903/9.

Auteurs:  Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde

Hoekhuis gedateerd 1900, met de aanpalende huizen rechts, samen ontworpen, zodat een geheel met eclectische inslag ontstond.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne