Langgestrekte hoeve

Gemeente Meise

• Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).
  • Inventarisatie Meise (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Haeck met omgeving

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante, langgestrekte hoeve opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. In 1878 werd op het perceel een nieuw volume ingetekend, kadastraal geregistreerd als 'agrandissement, exhaussement' in eigendom van 'Joannes Baptiste Baudewijns-Seghers, rademaker'. Op het voorliggende perceel, ten zuiden van de hoeve werden tegelijkertijd 'nutsgebouwen' (construction des bâtiments ruraux) in een bestaande boomgaard opgetrokken. Momenteel in gebruik als vrijetijdsatelier met de naam '’t Verloren Uurke'.

Verankerde baksteenbouw met onregelmatige travee-indeling en één bouwlaag onder een licht verspringend pannen zadeldak. Witgeschilderd volume op een gepikte bakstenen plint, kalkzandsteen aan de straatzijde; beluikte rechthoekige vensters, deuren en een schuurpoort onder houten latei; de vensters zijn voorzien van hardstenen lekdrempels. De keldergaten en twee vensters aan de achtergevel zijn getralied. Ten dele bewaard 19de-eeuws schrijnwerk. Het bakstenen parement van de zijtuitgevel aan de straat is vernieuwd.

Aan de linkerzijde secreet onder lessenaarsdak.

Interieur. De dragende structuur van stijlen, moer- en kinderbalken bleef bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1878/17.

Auteurs: Kennes, Hilde & Van Damme, Marjolijn