Parochiekerk Sint-Stephanus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Meise
Straat Oppemkerkstraat
Locatie Oppemkerkstraat 1, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Meise (actualisaties: 22-08-2006 - 22-08-2006).
  • Adrescontrole Meise (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).
  • Inventarisatie Meise (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Stephanus

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Parochiekerk Sint-Stephanus

Deze bescherming is geldig sinds 09-10-1948.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De vrij kleine plattelandskerk, met omgevend kerkhof ingeplant op een heuveltje, wordt gekenmerkt door het spel der verspringende en witgekalkte volumes onder leien zadeldak.

De plattegrond omvat een éénbeukig schip van twee traveeën met ingebouwde westtoren en een eveneens twee traveeën tellend koor met vlakke sluiting; aan de zuidzijde werd tegen het koor een sacristie en tegen het schip een uitspringende bijbouw opgetrokken. Toren en koor dateren uit de 16de eeuw, het huidig schip en de sacristie uit de 17de eeuw, de westgevel, de bijbouw en wijzigingen van het koor uit de 18de eeuw.

Slank torentje van zandsteen met waterlijst, kleine spitsboogvormige galmgaten en een ingesnoerde naald; begane grond naar het schip toe geopend door middel van spitsbogen op zuilen en halfzuilen met achtzijdige sokkel en koolbladkapiteel. Het schip werd opgetrokken uit baksteen en is verlicht door middel van smalle spitsboogvensters. Stucplafond, op twee moerbalken, verrijkt met geometrische motieven. Het uitspringend bijgebouw op de zuidzijde is afgewerkt met een puntgeveltje voorzien van een bakstenen steekboogvenster en een gedichte rondboogdeur.

Rechthoekig koor van zandsteen met een afgeschuinde sokkel en twee steunberen tegen de sluiting. Het oorspronkelijk spitsboogvormig oostvenster werd in de tweede helft van de 18de eeuw gedicht en vervangen door kleine steekboogvensters in de noord- en zuidgevel.

Spitstongewelf met bepleisterde ribben en siermotieven. Uitspringende sacristie met steil zadeldak, gedateerd 1681 op de imposten van het rondboogvenster in de puntgevel. Overzoldering met stucversiering.

De westgevel werd in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw voorzien van een bakstenen steekboogvenster en een classicistisch portaal van arduin: steekboogbeloop met sluitsteen, ingeschreven in een met Franse voegen verrijkte rechthoekige omlijsting met druiplijst.

Mobilair. Schilderijen, 18de eeuw; barokke Heilige Stephanus en Heilige Cornelius. Rijk en goed bewaard

meubilair, voornamelijk in barok- en Louis XV-stijl uit de 17de eeuw en de tweede helft van de 18de eeuw, onder meer altaren, communiebank, lambriseringen...

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Aanvullende informatie

In de directe nabijheid van de kerk of tegen de kerkmuur bevinden zich de oudste graftekens in blauwe hardsteen, waaronder enkele erg monumentale voorbeelden uit de 19de en 20ste eeuw, onder andere in neoclassicistische stijl. Verder van de kerk weg situeren zich de meer recentere graftekens.

Mertens, Joeri (02-10-2015 )

De kerk is naar schatting oorspronkelijk opgericht in de 9de eeuw als een villa-kerk (kerk van een groot hof), ondergeschikt aan de parochie van Meise. De heilige Sint-Stephanus is eveneens de beschermheilige van het nabijgelegen Brussegem (deelgemeente van Merchtem). Tot in de dertiende eeuw werd de kerk bediend door een seculiere priester. Vanaf 1249 werd de bediening door de kanunniken van Grimbergen overgenomen.

  • VERBESSELT J. 1964: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw. 2: Tussen Zenne en Dender, Pittem, 137-146.

Mortier, Sophie (31-03-2016 )

Relaties

maakt deel uit van Oppem

Meise (Meise)

omvat Muurschilderingen Sint-Stephanuskerk

Oppemkerkstraat 1, Meise (Vlaams-Brabant)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.