Pastorie Sint-Stephanusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Meise
Straat Processieweg
Locatie Processieweg 1-3, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Meise (actualisaties: 22-08-2006 - 22-08-2006).
  • Adrescontrole Meise (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).
  • Inventarisatie Meise (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Pastorie Sint-Stephanusparochie
gelegen te Processieweg 1 (Meise)

Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1976.

omvat de bescherming als cultuurhistorisch landschap Pastorie Sint-Stephanusparochie: tuin
gelegen te Processieweg 1 (Meise)

Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1976.

Beschrijving

Afhankelijk van de abdij Grimbergen die ten tijde van prelaat de Velasco (1647-1665) de pastorie bouwde. Omheind goed toegankelijk langs een overluifelde inrijpoort met zandstenen posten, negblokken en imposten en met een gestrekte latei. L-vormige woning met twee verdiepingen en gebogen schilddak (leien) met dakkapellen, in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw.

Witgekalkt baksteenmetselwerk met speklagen van zandsteen en een met kwarthol profiel afgeboorde plint. Rondboogdeur voorzien van met negblokken verrijkte stijlen, uitspringende imposten en sluitsteen, geprofileerde druiplijst uitlopend op voluutjes en een bolkozijn. Voormalige kruisvensters met negblokken, enkele met behouden middenkalf of tussenstijl, sommige voorzien van lekdrempels van arduin of verlaagde lateien. Haast blinde straatgevel.

Aanpassing van het interieur in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw. Rechts van de inrijpoort, een aangepast, eertijds bijhorend dienstgebouw met zadeldak (pannen) en dakkapel, uit de 17de-18de eeuw. Er resten de geprofileerde houten modillons, de vlechtingen, top- en schouderstukken.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Aanvullende informatie

Bij de pastorie hoort een tuin. Deze vormt het groene kader van de pastorie en wordt begrensd door de Processieweg in het noorden en de Oppemkerkstraat in het oosten en is volledig omgeven door een witgeschilderde bakstenen muur bedekt met een dubbele rij pannen. De tuin is toegankelijk via een inrijpoort aan de Processieweg en een deurtje bekroond met een driehoekig dakje aan de Oppemkerkstraat.

Piens, Joachim (09-08-2013 )

Relaties

maakt deel uit van Oppem

Meise (Meise)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.