Teksten van Afspanning Sint-Maerten

Afspanning Sint-Maerten ()

Beeldbepalende afspanning met neoclassicistische uitstraling, vandaag in gebruik als taverne, gelegen op de hoek met de Oppemstraat. Op oude prentkaarten wordt het pand aangeduid als Grand Hotel/ St. Martin/ Restaurant. Het pand werd omstreeks 2000 gerenoveerd onder leiding van architect Eric Robberechts (ontwerp van 1999).

Historiek

Volgens de literatuur was Sint-Maerten halverwege de 19de eeuw de enige gelegenheid waar reizigers konden overnachten in Wolvertem. Uitbaters op dat ogenblik waren Jean-Baptiste Van Humbeeck (1783-1860) en Jeanne Leemans (1788-1871). Jean-Baptiste was ook burgemeester van Wolvertem in de periode 1836-1848 en 1858-1860. Op het kadaster werd in 1882 de verkoop geregistreerd in eigendom van zijn zoon Cornelius Van Humbeeck, burgemeester van Wolvertem in de periode 1876-1882, aan Pieter Jozef De Vleminck-Timmerman, brouwer Strombeek-Bever. Tegelijkertijd werd het volume aan de achterzijde rechts vergroot en uitgebreid met een wagenhuis ten noordwesten van het achterliggende erf.

Beschrijving

Gerenoveerd breedhuis van zes traveeƫn en twee bouwlagen onder een leien schilddak met vernieuwde dakkapellen en de nok parallel aan de straat. Het pand ligt iets boven het straatniveau en klimt zeker op tot de eerste helft van de 19de eeuw. De gecementeerde lijstgevel op natuurstenen plint wordt geopend door rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, op de bovenverdieping in een geriemde omlijsting en voorzien van parapets. Het schrijnwerk werd vernieuwd naar oud model. Rechthoekige deur in een eenvoudige entablementomlijsting.

In de zijgevel, waarvan het uitzicht overigens aansluit bij de voorgevel zijn nog muurankers zichtbaar. Het wagenhuis dat tijdens de eerste inventariscampagne in de jaren 1970 nog aanwezig was is inmiddels gesloopt.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Afspanning Sint-Maarten, Archiefnummer 4843.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1882/19.
  • VAN DEN BRANDE J. & VAN DEN BRANDE M. 2008: Nostalgie. Proef de ziel van de Wolverthemsche stamenees, Meise, 6-7.
  • VAN DEN BRANDE J. 1997: De burgemeesters van Wolvertem vanaf 1814, Berla 50, 13-15.

Bron: -
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Kennes, Hilde: Afspanning Sint-Maerten [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298275 (geraadpleegd op )


Afspanning Sint-Maerten ()

Ruime woning met twee bouwlagen en schilddak (leien) met twee houten dakkapellen, uit midden 19de eeuw. Rechthoekige vensters in een stucomlijsting met arduinen onderdorpels. Rechthoekige deur in een met druiplijst bekroonde arduinen omlijsting. Binnenin, steektrap met typische trapzaal uit die tijd; eveneens oorspronkelijk houtwerk met gekleurd glas.

Achteraan, geplaveide binnenplaats en karrenhuis onder zadeldak (pannen) en bakstenen korfbogen.


Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne: Afspanning Sint-Maerten [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40192 (geraadpleegd op )