Burgerhuis ()

Woning met oude kern en vermoedelijk gerecupereerde schouderboogomlijsting.

Historiek

Door toedoen van pastoor Mangelschots werd in 1862 in de Sint-Laurentiusparochie een klooster van ursulinen opgericht met de bedoeling te voorzien in het onderwijs van meisjes. Hij ontving hiervoor geld van een weldoener. Dit geld bestemde hij in 1862 voor de aankoop van twee woningen tegenover het kerkkoor, zie kadastrale registratie op naam van pastoor-deken Carolus Franciscus Mangelschots en zijn zuster Magdalena Josephine; drie ursulinen namen er hun intrek en verschaften ter plaatse onderricht. De smalste woning werd ingericht als klooster, de bredere als school. Beide werden verbonden door een binnendeur. In 1866 werd het geheel geschonken aan de ursulinen. Er werd gestart met een pensionaat maar aangezien dit geen succes werd, werd het vervangen door een weeshuis. Pas op het einde van de 19de eeuw kwam het onderwijs van de ursulinen goed op dreef en werd een nieuw klooster met school opgericht in de Oppemstraat 8. De ursulinen betrokken in 1896 de nieuwe gebouwen die geleidelijk werden uitgebreid naargelang de behoeften. In 1924 werd de school overgenomen door de Dochters van Maria. In de periode 2015-2017 werd het schoolcomplex aan de Oppemstraat verbouwd en gerenoveerd als De Okelaar, een bio-ecologisch cohousing project.

Beschrijving

Vandaag betreft het een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met toegevoegde dakvlakvensters. De steile helling verwijst nog naar de oudere, vermoedelijk laat-18de-eeuwse of vroeg-19de-eeuwse kern aangezien de bebouwing op de Ferrariskaart van 1770-1778 schijnbaar afwijkt. De straatgevel kreeg evenwel een nieuwe bekleding en de muuropeningen werden aangepast en/of vernieuwd. De centrale deur zit gevat in een vermoedelijk gerecupereerde en deels vernieuwde (zie frijnslag) schouderboogomlijsting onder geprofileerde waterlijst.

• LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T'KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 491, 509-511.
  • VAN DEN BRANDE J. 1997: De zusters hebben Wolvertem-centrum verlaten, Berla 47, 11-14.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Burgerhuis ()

Gecementeerd rijhuis met twee verdiepingen en zadeldak (kunstleien) met behouden deuromlijsting uit de tweede helft van de 18de eeuw. Spiegelboogdeur van arduin met geprofileerde posten en neuten, bewerkte sleutel en loofwerk in de zwikken van de rechthoekige met waterlijst bekroonde omlijsting.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne