erfgoedobject

Dorpswoning met oude kern

bouwkundig element
ID
40199
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40199

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met oude kern
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De huidige woning met oude kern, werd halverwege de 19de eeuw afgesplitst van de rechts aanpalende woning en verkocht aan winkelier Petrus Amandus Carlier. Vandaag betreft het een breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met linker aandak, oorspronkelijk doorlopend over nummer 19. De steile helling verwijst nog naar de oudere, vermoedelijk laat-18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern aangezien de bebouwing op de Ferrariskaart van 1770-1778 schijnbaar afwijkt. De straatgevel is gecementeerd met schijnvoegen en geopend door rechthoekige, ten dele aangepaste muuropeningen. De verankerde bakstenen zijgevel vertoont nog een onderbouw en hoekketting van kalkzandsteen evenals vlechtingen in de top.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1862/6.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning met oude kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40199 (Geraadpleegd op )