Dorpswoning met oude kern

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met oude kern

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

De huidige woning met oude kern, werd halverwege de 19de eeuw afgesplitst van de rechts aanpalende woning en verkocht aan winkelier Petrus Amandus Carlier. Vandaag betreft het een breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met linker aandak, oorspronkelijk doorlopend over nummer 19. De steile helling verwijst nog naar de oudere, vermoedelijk laat-18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern aangezien de bebouwing op de Ferrariskaart van 1770-1778 schijnbaar afwijkt. De straatgevel is gecementeerd met schijnvoegen en geopend door rechthoekige, ten dele aangepaste muuropeningen. De verankerde bakstenen zijgevel vertoont nog een onderbouw en hoekketting van kalkzandsteen evenals vlechtingen in de top.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.