erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

bouwkundig element
ID
4020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4020

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Grote Goddaard en Engelse Beurs, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Hoekhuis met afgeronde hoekpenant van drie bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gedecapeerde lijstgevel rust op een hardstenen plint. Registers van rechthoekige vensters met indviduele lekdrempels. De klassieke houten winkelramen aan weerszij van het hoekportaal zijn verwijderd. Een breed geprofileerde houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Tegen de afgeronde hoekpenant: natuurstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op de linkerarm, geplaatst op een bolle sokkel met cartouche, en bekroond door een zinnebeeldige duif en een vergulde stralenkrans. Veelhoekige luifel en smeedijzeren lichtarm met lantaarn.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.