Kasteel van Imde en dienstgebouwen

Beschrijving

Neoclassicistisch landhuis, volgens de literatuur gebouwd in 1855 in opdracht van François Pangaert die het domein verwierf in 1836. Het ligt op een eiland te midden van een uitgestrekt park met diverse populierendreven, weiden en vijvers. De kadastrale registratie van een 'château' gebeurde in 1866 in eigendom van 'Pangaert d’Opdorp zoon Franciscus Josephus Maria Ghislenus, rentenier Wolvertem. Gelijktijdig met het kasteel ontstond ten zuiden ervan een nieuw complex met een koetshuis, stallen en personeelsverblijven. In 2016 werd het kasteel getroffen door een felle uitslaande brand, waarbij vooral het interieur grondig werd aangetast. Ten tijde van de herinventarisatie was het complex leegstaand en kon het domein niet bezocht worden.

Inkom bestaande uit een ijzeren hek gevat tussen geblokte hardstenen pijlers met rocaille motief en bekronend bolornament.

Bepleisterd en beschilderd landhuis op rechthoekige plattegrond van vijf op drie traveeën en twee bouwlagen + mezzanino onder een schilddak. Het geheel is volledig onderkelderd waardoor de begane grond is verhoogd.

De noordwestelijke lijstgevel vertoont een dubbelhuisopstand en wordt gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën, dat wordt voorafgegaan door een bordestrap en voorzien is van een portiek met Ionische zuiltjes. De bekronende balusters op de borstweringen van de bovenvensters refereren naar een attiek. De inkom is uitgewerkt als een rondboogarcade met drie rechthoekige deuren onder een rondbogig bovenlicht met straalsgewijze roeden. Het risaliet is voorzien van een uitgewerkte hardstenen bekroning. De rechthoekige vensters op de begane grond zijn gevat in een hardstenen entablementomlijsting, op de verdieping in een hardstenen omlijsting met een gebogen (buitentraveeën) of een driehoekig fronton (risaliet). Hardsteen werd ook gebruikt voor de hoekkettingen en cordons. Getraliede keldervensters. Het uitzicht van de zijgevels sluit hier bij aan; het accent ligt hier op het centrale bel-etagevenster met een bekronend driehoekig fronton.

De naar het kasteel georiënteerde hoofdvleugel van het U-vormig ingeplante ensemble met dienstfunctie (personeelsverblijven, koetshuis en stallen) telt dertien traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak, de drie middentraveeën in een risaliet met rondboogpoorten in een vlakke omlijsting met sluitsteen. Het risaliet wordt bekroond door een attiek met centraal uurwerk en daarboven een klokkenstoel met een spits tentdakje. De overigens vrij strakke lijstgevel is bepleisterd en beschilderd en wordt geopend door rechthoekige, nog deels beluikte vensters met hardstenen lateien en lekdrempels en rechthoekige deuren in een vlakke omlijsting. Aflijnende geprofileerde kroonlijst. De haakse zijvleugels tellen vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met dakvensters en worden aan de erfzijde gemarkeerd door een korfboogarcade. Ten zuidwesten ligt een gedeeltelijk ommuurde moestuin met muurserres.

• HEYVAERT F. 1979: Enkele merkwaardigheden van Wolvertem, De autotoerist 32.12, 734-738.
  • LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem.