Neotraditionele hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditionele hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Beeldbepalende hoeve, opgetrokken in neotraditionele stijl en door muurankers in de voorgevel van het woonhuis gedateerd 1861. De hoeve werd kadastraal geregistreerd in 1866 als nouvelle construction in eigendom van t’Kint Charles Louis, eigenaar Brussel op een voorheen onbebouwd perceel. Als jaar van ingebruikname wordt 1861 aangegeven, overeenkomstig de bewaarde jaarankers. Vergrotingen achteraan werden ingetekend in 1906 (noordwestelijke hoek) en 1927 (noordoostelijke hoek), nog steeds in eigendom van de familie t’Kint. In oorsprong ging het om een rechthoekig volume parallel aan de straat. In de periode 2008-2012 gerenoveerd tot woning met bedrijfsruimte waarbij onder meer het linkse dakvenster en het linkse venster werden toegevoegd.

Witgeschilderde baksteenbouw op grosso modo L-vormige plattegrond, één bouwlaag onder overkragend en vernieuwd pannen zadeldak onderbroken door drie dakvensters (in oorsprong slechts twee). Deze laatste zijn voorzien van puntgeveltjes met schouderstukken en rechthoekige vensters in een rondbogig spaarveld. Het woonhuis telt acht traveeën en wordt gemarkeerd door beluikte houten kruisvensters onder vernieuwde hardstenen latei; het schrijnwerk werd vernieuwd naar het vroegere uitzicht. Afgeronde, vernieuwde hardstenen lekdrempels en nieuwe hardstenen plint, voorheen gepikt, zie oude foto’s van de eerste inventariscampagne in de jaren 1970. Rechthoekige deur en poort. Het uitzicht van de rechtse zijgevel sluit hierbij aan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1866/42, 1906/32, 1927/3.