Pastorie Sint-Medarus en -Gildardusparochie

Gemeente Meise

• Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).
  • Inventarisatie Meise (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gehucht Rossem

Beschrijving

Classicistische pastorie gedateerd 1767 door cijfersteentjes tussen de steigergaten. Een gevelsteen in de linkerzijgevel herinnert aan de wederopbouw na de brand van 1916; bij die gelegenheid werden de vensters verbreed, het binnenhuis herzien en de achtergevel vergroot met bijgebouwtjes.

In zijn huidige vorm, dubbelhuis van drie brede traveeën met twee verdiepingen en zadeldak met klokkenruitertje, opgetrokken uit Spaanse baksteen met gebruik van zandsteen onder meer voor de plint, de hoekstenen, omlijstingen en steigergaten. Steekboogvensters in een omlijsting met kwarthol beloop, verrijkt met negblokken en voorzien van nieuwe onderdorpels van arduin. Steekboogdeur met gesmeed ijzeren deurwaaier en gelijkaardige muuropeningen in de zijgevels.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne