Teksten van Pastorie Sint-Medarus en -Gildardusparochie

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40220

Pastorie Sint-Medarus en -Gildardusparochie ()

In oorsprong 18de-eeuwse pastorie, gedateerd 1767, maar zwaar geteisterd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1916 heropgebouwd. De met cijferstenen gedateerde pastorie, ligt ingeplant te midden van een vrijwel vierkante, volledig ommuurde tuin - deels sier- en deels moestuin - aan straatzijde afgesloten met een lage bakstenen muur met pijlers en hekwerk.

Historiek

Aanvankelijk een onafhankelijke parochie verloor Rossem nadien haar zelfstandigheid ten voordele van Wolvertem dat toen ook voor de bediening instond. Pas in 1766-1767 liet de tiendheffer, de abdij van Dielegem, er een pastorie optrekken en kreeg de parochie een residerende bedienaar. De oorspronkelijke pastorie werd tijdens de Eerste Wereldoorlog echter zwaar beschadigd door brand. Aansluitend werd ze in 1916 onder leiding van architect Robert Crignier heropgebouwd met behoud van het oorspronkelijke silhouet. Ze werd evenwel volledig heringericht en achteraan uitgebreid met een aanbouw. Tezelfdertijd werd de ordonnantie van de voorgevel gewijzigd waarbij de vensters verbreed werden, maar de oorspronkelijke omlijstingen werden hergebruikt. Het karakteristieke aspect van een 18de-eeuwse pastorie bleef wel bewaard. In 1963 werd de omheiningsmuur vernieuwd naar aanleiding van een straatverbreding. Meer recent werd het houten schrijnwerk vervangen. Een gevelsteen in de linkse zijgevel herinnert aan de brand en wederopbouw in 1916 onder leiding van Robert Crignier. Omstreeks 2011 werden renovatiewerken uitgevoerd naar een ontwerp van architect Bart Van Durme; tegelijkertijd werd een hedendaagse uitbreiding toegevoegd ter vervanging van de vroegere aanbouw.

Beschrijving

De parallel aan de straat gelegen pastorie is opgetrokken uit bak- en kalkzandsteen, op rechthoekige plattegrond. Ze telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak met aandaken en bekronend klokkenruitertje. De straatgevel, in de vorm van een verankerde lijstgevel met dubbelhuisopstand vertoont een kalkzandstenen plint en hoekkettingen. Brede segmentboogvensters in een gerecupereerde kalkzandstenen omlijsting. Gelijkaardige deur. Onder de houten kroonlijst op modillons zijn er gedichte, kalkzandstenen steigergaten waartussen de steentjes met cijfers 1767, verwijzend naar het bouwjaar van de oorspronkelijke pastorie. Zijgevels met muurvlechtingen en gelijkaardige muuropeningen als in de voorgevel. Bewaarde gewelfde kelder uit de 18de eeuw.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB002304, Sint-Medardus- en Gildarduskerk met ommuurd kerkhof en gehuchtkern van Rossem (PAESMANS G. 2010).
  • GROOTAERS J. 2008: Bouwhistorische beschrijving Pastorie Rossem, Berla 92, 23-25.

Auteurs:  Kennes, Hilde; Paesmans, Greta
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Medarus en -Gildardusparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298469 (geraadpleegd op ).


Pastorie Sint-Medarus en -Gildardusparochie ()

Classicistische pastorie gedateerd 1767 door cijfersteentjes tussen de steigergaten. Een gevelsteen in de linkerzijgevel herinnert aan de wederopbouw na de brand van 1916; bij die gelegenheid werden de vensters verbreed, het binnenhuis herzien en de achtergevel vergroot met bijgebouwtjes.

In zijn huidige vorm, dubbelhuis van drie brede traveeën met twee verdiepingen en zadeldak met klokkenruitertje, opgetrokken uit Spaanse baksteen met gebruik van zandsteen onder meer voor de plint, de hoekstenen, omlijstingen en steigergaten. Steekboogvensters in een omlijsting met kwarthol beloop, verrijkt met negblokken en voorzien van nieuwe onderdorpels van arduin. Steekboogdeur met gesmeed ijzeren deurwaaier en gelijkaardige muuropeningen in de zijgevels.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Medarus en -Gildardusparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40220 (geraadpleegd op ).